Valami régi, valami új

esküvő

Esküvőre készülődés

Szokások, babonák és hagyományok az esküvőn

Az esküvőkön nagyon sok hagyománnyal, babonával találkozunk. Még olyanok is megtartanak bizonyos szabályokat, akik egyébként nem babonásak. Lássuk, mely hagyományok élnek ma is.

Menyasszony ruha
A menyasszonyi ruha a hagyomány szerint fehér, ami a szűziességet, ártatlanságot szimbolizálja. A babona szerint a vőlegény nem láthatja meg a menyasszonyt öltözékében az esküvői szertartás előtt.

Valami régi, valami új, valami kölcsön, valami kék
Ez a hagyományt Angliából vettük át. A menyasszony öltözékében a Nagy Napon valami réginek, valami újnak, valami kölcsönnek és valami kéknek kell lennie ahhoz, hogy a házasságágot boldogság kísérje. A “régi” a menyasszony hajadon életét szimbolizálja, az “új” a most induló ú életét. A “kölcsön” a szerelmet jelképezi, a “kék” a hűséget.

Virágszórás, rizs dobálás
Az oltárhoz vezető útra virágot szórnak, hogy a házasság rögös útját elegyengessék. A rizsdobás szokása  a termékenységet jelképezi. Ahány rizsszem marad a menyasszony hajában, annyi gyermeke lesz a párnak. A rizsszemeket a lagzi után, lefekvéskor kell megszámolni!

csokordobás

Csokordobás
A menyasszony az esküvői szertartás végén háttal áll az eladósorban lévő lányoknak, s hátra dobja a csokrát. Amelyik lány elkapja, az fog legközelebb férjhezmenni.

Harisnyakötő dobás
A csokordobás férfiakra szabott változata: a hajadon férfiak igyekszenek elkapni a menyasszony harisnyakötőjét, amit előzőleg a vőlegény varázsolt le a combjáról, szigorúan kéz nélkül!

tányértörés

Tányértörés
A lakodalom előtt a vőlegény földhöz csap egy tányért, hogy boldogságuk tartós legyen. Az eltört darabokat közösen kell feltakarítani!

Menyasszony torta
A menyasszonyi tortát az ifjú pár közösen vágja fel. A hagyomány szerint az lesz az úr a háznál, akinek a keze a késen felül van! A házasélet édes lesz, ha egymást megeteti a pár a torta első szeletével.

Grillázstorta
A grillázs égetett cukor. Először Mátyás király Beatrixszel kötött esküvőjén jelent meg az asztalon. Innen származik a hagyomány, hogy az esküvői asztalok dísze a grillázs. Az ifjú pár együttesen egy klopfoló segítségével töri darabokra a grillázst. Ahány darabra törik szét, annyi boldog év vár rájuk házasságban.